Vraag voor de wetenschap

Wetenschapsagenda
Wetenschap zit overal, maar van welke vragen lig jij wakker? Hoe lossen we de files op? Hoe helpen we honger de wereld uit? Welke invloed heeft de vergrijzing op onze welvaart?
In december 2017 kreeg het FWO van Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters de opdracht om een Vlaamse Wetenschapsagenda uit te tekenen. Om te begrijpen welke ‘Vragen voor de Wetenschap’ leven bij de bevolking en zo de wetenschapsagenda relevant te maken voor iedereen, werd via de campagne “Vraag voor de Wetenschap” de wetenschap dichter bij de burger gebracht. 

De campagne bestond uit 3 grote delen: de 6 weken van de wetenschap, de nachten van de wetenschap en het wetenschapsfeest kennismakers. Onder andere dankzij onderzoek- en participatie specialisten Levuur, Indiville en Tree company werd deze campagne een groot succes! Er werden immers 10 559 vragen voor de wetenschap ingediend, die vervolgens vertaald werden naar 82 overkoepelende thema-vragen. 
De thema vragen zijn eind 2018 gepubliceerd in de Vlaamse wetenschapsagenda, een inspiratiedocument voor wetenschappers, burgers en bedrijven. Je kan de volledige agenda online ontdekken!

In een artikel over het online succesverhaal, gaan we dieper in op het Bpart participatieplatform. Bpart speelde immers een grote rol speelde als centraal communicatieplatform, participatieplatform om burgers te betrekken én analyseplatform.