Burgerbegroting district Antwerpen 2018

Het district Antwerpen heeft als enige district al jarenlang een burgerbegroting. Het lokale bestuur betrekt zijn burgers immers bij het opstellen van de lokale begroting. Voor deze burgerbegroting mogen de inwoners elk jaar over 10% van het hele budget van het district beslissen van A tot Z. Dit is maar liefst 1,1 miljoen euro!

Om de budgetparticipatie in goede banen te leiden voorziet men vier fases. Nieuw in het traject van 2018 is het inzetten van het online participatieplatform Bpart. Het participatieplatform functioneert als centraal kanaal om burgers ook online te informeren en te betrekken.

1. Na het vastleggen van de thema’s, dienen burgers online projectvoorstellen in
2. Het district Antwerpen controleert de voorstellen op basis van transparante criteria op hun haalbaarheid
3. Inwoners van het district stemmen online voor de projecten die hun voorkeur genieten
4. Tijdens het burgerbegrotingsfestival selecteren inwoners de finale projecten die opgenomen worden in de burgerbegroting van het komende jaar

Het voorbeeldtraject groeide de afgelopen jaren uit van een kleinschalig initiatief tot een volwaardige budgetparticipatie. Via het slim inzetten van on- en offline kanalen en verschillende participatietechnieken creëert het district Antwerpen betrokkenheid bij en draagvlak voor de lokale begroting.

Dankzij de expertise en ondersteuning van Tree Company is het online platform van de burgerbegroting van district Antwerpen dit jaar uitgegroeid tot een virale hit met vele duizenden stemmen die ook onze live evenementen een extra boost heeft gegeven. – David Michiels, district Antwerpen

Start zelf met jouw burgerbegroting of ontdek de 78 projecten die via de burgerbegroting gerealiseerd zullen worden in 2019!