Je Gemeente Telt toont wat gemeenten doen met belastinggeld

Hasselt investeerde in 2018 in verhouding bijna dubbel zo veel in mobiliteit dan Gent en bijna vier keer meer dan Antwerpen. Brugge spendeerde meer dan een derde van haar budget aan zorg. En Antwerpen reserveerde een veel groter deel van haar middelen voor veiligheid dan de andere provinciehoofdsteden. Dit en heel wat andere informatie kom je te weten op het gloednieuwe online platform Je Gemeente Telt. Na een succesvol pilootproject met zeven gemeenten geeft de website nu inzicht in de begroting van alle Vlaamse steden en gemeenten.

Op de website www.jegemeentetelt.be kunnen alle Vlamingen het budget van hun gemeente bekijken en vergelijken met dat van andere lokale besturen. Aan welke beleidsdomeinen besteedt jouw gemeente haar middelen? Hoeveel belastinggeld draag je zelf bij aan die verschillende beleidsdomeinen? En aan welke beleidsdoelstellingen geeft jouw lokaal bestuur meer uit dan andere
besturen?

“Met Je Gemeente Telt geven we gemeenten en steden de kans om duidelijk te communiceren met hun burgers, iets dat vandaag meer en meer van hen verwacht wordt”, zegt Michiel Nuytemans van Tree company, samen met De Wakkere Burger vzw initiatiefnemer van het project.

Geef duiding bij jouw lokale begroting via Je Gemeente Telt +

Wij maken de begrotingscijfers van jouw gemeente inzichtelijk. Wil je die cijfers verder toelichten? Dat kan op twee manieren

  • belangrijke projecten: maak het budget van jouw gemeente échte inzichtelijk door burgers te tonen welke projecten jouw bestuur realiseert
  • Licht je werking toe: elke gemeente is anders, en legt daarom andere prioriteiten. Met JGT+ heb je de ruimte om bestuurlijke keuzes en de strucuur van je BBC-plan toe te lichten

Wat zeggen de piloot gemeenten?

De gemeenten Eeklo, Mechelen, Sint-Niklaas, Oud Turnhout, Scherpenheuvel-Zichem, Diksmuide en Wevelgem zetten als pilootgemeenten in 2017 als eerste de stap naar een transparante begroting. Filip Van der Heyden, financieel beheerder van Eeklo: “Via ons gemeentelijk infoblad proberen we onze inwoners al langer op een begrijpelijke manier te informeren over de inkomsten en uitgaven van de stad. Dankzij Je Gemeente Telt kunnen onze burgers vanaf nu ook het budget in de diepte bestuderen. Ze kunnen bovendien ook exact berekenen wat hun bijdrage is aan de stad en wat er precies met dat geld gebeurt. Deze tool geeft zowel burgers als beleidsmakers inzicht in wat de stad allemaal doet en financiert, het maakt alles tastbaarder.”

Ook Marc Nooyens, de financieel directeur van Oud-Turnhout, is enthousiast over het proefproject: “Ik zoek al jaren naar een duidelijke voorstelling van onze begroting. Je Gemeente Telt biedt een handige oplossing om dit digitaal te doen en geeft zowel de administratie als de burger op laagdrempelige wijze inzicht in het lokale budget.”