Open Vld legt burgerbegroting op tafel in Antwerpen

Als het van Open VLD-er Willem-Frederik Schiltz afhangt krijgt Antwerpen een nieuwe burgerbegroting. Hierbij zouden de inwoners van de stad elk jaar 100 miljoen euro zelf kunnen besteden. Dat schrijft De Morgen in een artikel op 12 September. Het zou een uitbreiding zijn van de huidige burgerbegroting van het district Antwerpen, waarbij burgers reeds sinds 2014 betrokken worden bij de begroting.

‘Wij geloven dat Antwerpenaren hun eigenbelang kunnen overstijgen door met elkaar in discussie te gaan. Het succes in het district doet ons alvast geloven dat we dit ook op stedelijk niveau kunnen invoeren.’

– Willem-Frederik Schiltz, Vlaams Parlementslid Open VLD in De Morgen, 12 september 2018

Via een traject van off- en online participatie kunnen inwoners van het district Antwerpen momenteel elk jaar kiezen hoe ze 10 procent van de begroting, ongeveer 1,1 miljoen euro, willen investeren. Via het ons Bpart participatieplatform wordt dit traject online vormgegeven en transparant gecommuniceerd! Zo investeerder burgers de voorbije jaren onder andere in een nieuwe drinkfontein, de vernieuwing van enkele pleintjes en een circusvoorstelling voor kansarme gezinnen.

Begrotingstransparantie via Je Gemeente Telt

Vanuit Tree company zijn we natuurlijk blij en trots dat we bijdragen tot dit succes in district Antwerpen. Het Bpart participatieplatform speelt een cruciale rol in het succes, samen met het offline “begrotingsfestival”. Het is echter niet het enige succes: via onze burgerbegrotingsmodule “Je Gemeente Telt” helpen we gemeentes kennis te maken met burgerbegrotingen. De eerste fase van een succesvolle burgerbegroting is immers het transparant maken van je begroting naar je burgers. Dankzij “Je Gemeente Telt” kan dit op intuïtieve en eenvoudig te begrijpen wijze.

Starten met een burgerbegroting

Wil je graag de mogelijkheden van een burgerbegroting in kaart brengen? Inspireer je op het Bpart participatieplatform van het district Antwerpen, ontdek alvast de succesfactoren van een burgerbegroting en start met je routekaart naar een burgerbegroting. Word je warm van de mogelijkheden? Contacteer ons dan om jouw mogelijk traject te bespreken!